Republica strâmbă


     M-am tot întrebat în ultima vreme, din ce în ce mai des, ce formă de guvernare avem în România. Să fie un guvernământ republican, monarhic sau despotic? Conform articolului 2 din Constituţie, România este o republică. Asta înseamnă că întregul popor deţine puterea suverană. Că voinţa poporului, exprimată prin aleşii săi vremelnici, este realizata întocmai înspre binele majorităţii cetăţenilor. În concluzie, ar trebui să fim o republică democratică.

     Totuşi, m-am gândit eu, parcă nu pare! Oamenii din Piaţa Universităţii sunt de altă părere. Am zis atunci să analizez şi alte concepte şi am încercat să văd dacă este vreunul care să se potrivească mai bine cu realitatea de la noi din ţară.

     Acum mai bine de 250 de ani, Montesquieu, una dintre cele mai proeminente figuri ale iluminismului francez, scria, în lucrarea ,,Despre spiritul legilor”, că: ,,în regimul aristocratic (n.m. republica aristocrată), puterea suverană se află în mâinile unui anumit număr de persoane. Acestea întocmesc legile şi le pun în aplicare, iar oamenii de rând nu sunt în raport cu ele nimic mai mult decât supuşii regelui într-o monarhie”. Păi, în mâna cui se află puterea? În mâna unui grup minoritar, care nu mai are reprezentativitate şi care dă senzaţia că, indiferent de rezultatul de la alegerile din toamnă, va rămâne tot la conducerea statului. Prin fraudă – cum au mai făcut-o, şi prin eludarea legii. Deci, să fie România oare o republică aristocrată?

     A doua formă de guvernământ, după clasificarea făcută de Montesquieu, părintele teoriei Separaţiei puterilor în stat, este monarhia. Aparent, nu putem să vorbim despre aşa ceva, în condiţiile în care ultimul monarh al României, printr-un act unilateral şi irevocabil a renunţat la tron pentru el şi pentru descendenţii săi. Totuşi, dorinţa de a transmite puterea pe cale ereditară nu este un gând străin de niciunul dintre conducătorii unui stat. Cu atât mai puţin preşedintelui Băsescu, cel care, la alegerile europarlamentare, prin prelungirea braţului său – Vasile Blaga, a dat ordin în teritoriu la o normă de vot în fiecare organizaţie a PD-l pentru fiica sa, Elena. În concluzie, existe perspective pentru o viitoare monarhie.

     Ultima şi cea mai întunecată formă de guvernământ este despotismul. ,,Un om căruia cele cinci simţuri îi spun fără încetare că el este totul şi că ceilalţi nu sunt nimic nu poate fi decât leneş, ignorant, dedat plăcerilor. Aşadar el abandonează treburile publice”. Nu asta emană şi din miile de pancarte pe care le-au ţinut în mână, zile la rând, protestatarii de la Universitate? Lenea şi nepriceperea guvernanţilor, ignoranţa preşedintelui faţă de doleanţele oamenilor şi relaţia cu cealaltă Elena?

     Ei bine, alegerea formei de guvernământ corecte este tare complicată. Eu aş zice că avem o republică strâmbă. Dar, oricât de strâmbă ar fi, e a noastră şi, dacă va fi cazul, nu vor mai fi 3000 de oameni la proteste. Căci, preşedintele Băsescu nu este de drept divin. Oricât s-ar strădui Aliodor Manolea.

Sursa: Ghimpele

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Ghimpele

Etichete: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: